Stenen Molen Ertvelde – Molenaar

Categorie: Andere

Deel dit:

De Stenen Molen werd in 1798 opgetrokken in de Stenenmolenstraat, op ca. 600m ten noorden van de kerk van Ertvelde (Evergem). In de nabijheid werd ook een rosmolen (molen met paard) gebouwd. De huidige molenaar verwierf de molen in 1980. Na de restauratie, die in 1985 ten einde liep, is de molen maalvaardig en regelmatig in bedrijf. Molenaar Johan van Holle besloot namelijk de gerestaureerde molen in te schakelen in een ambachtelijk muldersbedrijf.

Er wordt Meetjeslandse spelt gemalen voor ieder die speltbrood wil bakken. Spelt is een oergraan. Spelt groeit al meer dan 9000 jaar in Europa. Het is de stamvader van de tarwe, maar kan niet zo makkelijk verbouwd worden. De kern van spelt is omgeven door een stevige pel, die vóór gebruik verwijderd moet worden. Dankzij die weerstand is het niet gevoelig aan typische ziekten.
De gluten van spelt hebben een andere samenstelling en structuur dan de gluten van tarwe. Speltbrood is dus zeer geschikt voor mensen met een tarweallergie en het is licht verteerbaar.

Spelt is gezond voor lichaam en geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens en is van nature een ecograan. Op de stenenmolen te Ertvelde wordt Meetjeslandse spelt volgens eeuwenoude traditie met de wind op natuurstenen gemalen. Ons speltmeel bevat nog alle voedende bestanddelen van de graankorrel.

Adresgegevens

Adres : Stenenmolenstraat 21 9940 Ertvelde, België