Onderwerp

Ben jij ook geïnteresseerd in duurzame voeding en wil jij bijdragen aan de korte keten? Lees dan snel verder!

De kracht van lokaal: Hoe jij kunt bijdragen aan de korte keten

Wat is de korte keten?

De korte keten betekent dat het voedsel dat wij eten zo min mogelijk kilometers heeft afgelegd vanaf de boerderij naar ons bord. Als we lokaal geproduceerd voedsel kopen, zoals groente, fruit, vlees en zuivel van boerderijen uit de buurt, dan dragen we bij aan de korte keten.

Hoe kan jij bijdragen aan de korte keten?

Er zijn verschillende manieren waarop jij kunt bijdragen aan de korte keten en zo meehelpen aan een duurzame en gezonde voedselvoorziening. Hier zijn een aantal tips:

 1. Koop lokaal geproduceerd voedsel
  Ga naar de boerderijwinkel of de boerenmarkt bij jou in de buurt en koop je groenten, fruit en andere producten direct van de boer. Zo weet je precies waar het vandaan komt en steun je de lokale boeren.
 2. Kook seizoensgebonden voedsel
  Probeer te koken met seizoensgebonden groenten en fruit. Deze zijn niet alleen lekkerder, maar ook beter voor het milieu. Seizoensgebonden producten hoeven namelijk niet van ver te worden gehaald en dat scheelt weer transport.
 3. Leer meer over de landbouwpraktijken van lokale producenten
  Door meer te leren over de landbouwpraktijken van lokale producenten, kan je bewuster kiezen voor duurzame en biologische opties. Vraag bijvoorbeeld aan de boer hoe hij/zij omgaat met de natuur en welke methodes hij/zij gebruikt voor het verbouwen van de gewassen.
 4. Moedig lokale restaurants, scholen en bedrijven aan
  Je kan lokale restaurants, scholen en bedrijven aanmoedigen om lokaal geproduceerd voedsel te gebruiken in hun menu’s. Stuur bijvoorbeeld een mailtje of spreek de eigenaar aan en leg uit waarom de korte keten zo belangrijk is.
 5. Betrek kinderen bij de korte keten
  Neem kinderen mee naar de boerenmarkt en leer hen over de voordelen van lokaal geproduceerd voedsel. Laat hen zien hoe groenten en fruit groeien en waar het vandaan komt. Zo worden zij bewuster van wat zij eten en waar het vandaan komt.

Conclusie

Door lokaal geproduceerd voedsel te kopen, steun je de korte keten en draag je bij aan een duurzame en gezonde voedselvoorziening. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van waar ons voedsel vandaan komt en hoe we kunnen bijdragen aan het ondersteunen van de korte keten. Laten we allemaal ons steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst voor onze planeet en toekomstige generaties.

Schrijf je in voor onze nieuwbrief!

voorgesteld artikel

Reportage 'Boerenmarkt Kaprijke'
23-03-2024
AFGELOPEN: Win ondersteuning voor jouw korte keten idee!
26-01-2024
Publicatie: Verhalen tussen grond & gezond
29-06-2023
De kracht van lokaal: Hoe jij kunt bijdragen aan de korte keten
29-03-2023
Korte keten: wat is het en waarom is het van belang?
20-01-2023
Hoe werkt de korte keten?
04-02-2023
Voordelen van de korte keten voor boeren
25-01-2023
Voordelen van de korte keten voor toekomstige generaties
04-02-2023