Onderwerp

De korte keten verbindt boeren en consumenten rechtstreeks, zonder tussenpersonen, via kanalen zoals boerenmarkten, CSA-programma’s en andere directe verkoopkanalen. Boeren krijgen meer controle over de verkoop van hun producten en kunnen deze aanbieden aan consumenten in hun eigen omgeving.

Hoe werkt de korte keten?

De korte keten werkt door boeren en consumenten rechtstreeks met elkaar te verbinden, zonder tussenpersonen. Dit gebeurt vaak via boerenmarkten, community-supported agriculture (CSA) programma’s en andere verkoopkanalen die rechtstreeks van de boer naar de consument gaan. Boeren kunnen op deze manier hun producten aanbieden aan consumenten in hun eigen omgeving en krijgen meer controle over de verkoop van hun producten.

Consumenten profiteren van de korte keten door toegang te krijgen tot verser, gezonder en duurzamer voedsel. Omdat ze rechtstreeks met de boer zaken doen, kunnen ze ook meer informatie krijgen over hoe het voedsel is geproduceerd en welke praktijken er zijn gebruikt. Bovendien ondersteunen ze de lokale economie en helpen ze bij het behoud van kleinschalige landbouwbedrijven.

Voordelen van de korte keten voor consumenten

De voordelen van de korte keten voor consumenten zijn legio. Hieronder bespreken we enkele belangrijke voordelen:

 

  • Verser voedsel: Door de kortere afstand tussen boer en consument, kunnen producten sneller bij de consument komen, waardoor ze verser zijn. Hierdoor blijven de voedingswaarden en smaak van het product beter behouden, wat resulteert in een betere kwaliteit en een aangenamerere ervaring voor de consument.
  • Gezonder voedsel: De korte keten biedt consumenten toegang tot gezonder voedsel, aangezien producten die via deze weg verkocht worden vaak niet behandeld zijn met chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dit is belangrijk voor mensen die gezonder willen eten en zich zorgen maken om de langetermijneffecten van chemische stoffen op hun gezondheid.
  • Duurzamer voedsel: Omdat de korte keten gericht is op het verkorten van de afstand tussen boer en consument, is het ook gericht op het verminderen van het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Hierdoor is de korte keten een duurzamere manier van productie en distributie en draagt het bij aan het oplossen van milieuproblemen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwbrief!

voorgesteld artikel

Reportage 'Boerenmarkt Kaprijke'
23-03-2024
AFGELOPEN: Win ondersteuning voor jouw korte keten idee!
26-01-2024
Publicatie: Verhalen tussen grond & gezond
29-06-2023
De kracht van lokaal: Hoe jij kunt bijdragen aan de korte keten
29-03-2023
Korte keten: wat is het en waarom is het van belang?
20-01-2023
Hoe werkt de korte keten?
04-02-2023
Voordelen van de korte keten voor boeren
25-01-2023
Voordelen van de korte keten voor toekomstige generaties
04-02-2023