Onderwerp

De korte keten verkort de afstand tussen boer en consument om versere, duurzamere en gezondere producten aan te bieden. Het doel is om consumenten toegang te geven tot hoogwaardige producten en boeren te ondersteunen door hen meer inkomsten te bieden.

Korte keten: wat is het en waarom is het van belang?

De korte keten is een manier van productie en distributie die gericht is op het verkorten van de afstand tussen de boer en de consument. Hierdoor kunnen boeren producten aanbieden die verser, duurzamer en gezonder zijn dan producten die via de traditionele landbouwketen worden verkocht. Het doel van de korte keten is om consumenten toegang te geven tot hoogwaardige producten en tegelijkertijd boeren te ondersteunen door hen meer inkomsten te bieden.

Waarom is de korte keten belangrijk?

De korte keten is belangrijk omdat het een alternatief biedt voor de traditionele landbouwketen, die vaak wordt gekenmerkt door een lange en ingrijpende productie- en distributieketen. Hierdoor kunnen producten vervallen in kwaliteit en verliezen ze hun smaak en voedingswaarden. Bovendien zijn producten die via de traditionele landbouwketen worden verkocht vaak het resultaat van intensieve landbouwmethoden die de bodem uitputten en bijdragen aan milieuproblemen.

De korte keten biedt daarentegen een oplossing voor deze problemen. Door de korte afstand tussen boer en consument, kunnen producten sneller en efficiënter van de boer naar de consument worden gebracht, waardoor ze verser en gezonder zijn. Bovendien krijgen boeren meer controle over de verkoop van hun producten en kunnen ze hun producten aanbieden tegen een eerlijker prijs. Dit betekent niet alleen dat consumenten toegang hebben tot hoogwaardige producten, maar ook dat boeren meer inkomsten krijgen voor hun harde werk.

Schrijf je in voor onze nieuwbrief!

voorgesteld artikel

Reportage 'Boerenmarkt Kaprijke'
23-03-2024
AFGELOPEN: Win ondersteuning voor jouw korte keten idee!
26-01-2024
Publicatie: Verhalen tussen grond & gezond
29-06-2023
De kracht van lokaal: Hoe jij kunt bijdragen aan de korte keten
29-03-2023
Korte keten: wat is het en waarom is het van belang?
20-01-2023
Hoe werkt de korte keten?
04-02-2023
Voordelen van de korte keten voor boeren
25-01-2023
Voordelen van de korte keten voor toekomstige generaties
04-02-2023