Onderwerp

De korte keten bevordert duurzaamheid, ondersteunt kleinschalige landbouwbedrijven en draagt bij aan de ontwikkeling van lokale economieën, waardoor het niet alleen voordelig is voor de huidige, maar ook voor toekomstige generaties.

Voordelen van de korte keten voor toekomstige generaties

De korte keten is niet alleen voordelig voor de huidige generatie, maar ook voor toekomstige generaties. Hieronder bespreken we enkele belangrijke voordelen:

    • Bevordering van duurzaamheid: De korte keten bevordert duurzaamheid door minder CO2 uitstoot en minder energieverbruik door transport. Dit leidt tot een duurzamere en efficiëntere voedselproductie en -verkoop.
    • Ondersteuning van kleinschalige landbouwbedrijven: Door de korte keten te steunen, kunnen kleinschalige landbouwbedrijven overleven en blijven groeien. Dit betekent dat toekomstige generaties toegang hebben tot vers, gezond en duurzaam voedsel, en dat ze de voordelen kunnen ervaren van een rijkere en diverser voedselaanbod.
  • Bevordering van lokale economieën: Door deel te nemen aan de korte keten, dragen consumenten bij aan de ontwikkeling van lokale economieën. Dit betekent dat toekomstige generaties kunnen profiteren van een bloeiende economie en werkgelegenheid in hun eigen omgeving.

 

In het algemeen biedt de korte keten voordelen voor zowel de huidige als toekomstige generaties. Het stelt boeren en consumenten in staat om samen te werken voor een meer duurzame toekomst.

Korte keten werkt…samen

De korte keten is een alternatief voor de traditionele voedselketen, waarin veel tussenpersonen betrokken zijn en voedsel vaak ver van de boerderij wordt geproduceerd en verkocht. Door deze verkorte keten wordt er minder CO2 uitgestoten en wordt er minder energie verbruikt bij het transporteren van het voedsel. Het resultaat is een duurzamere en efficiëntere voedselproductie en -verkoop.

 

Om te kunnen werken, is samenwerking tussen boeren, consumenten en lokale gemeenschappen belangrijk. Er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt over prijzen, kwaliteit en levering, en er moet vertrouwen zijn tussen alle partijen. Als deze samenwerking slaagt, dan biedt de korte keten voordelen voor zowel boeren als consumenten en is het een stap in de richting van een meer duurzame toekomst.

 

Schrijf je in voor onze nieuwbrief!

voorgesteld artikel

Reportage 'Boerenmarkt Kaprijke'
23-03-2024
AFGELOPEN: Win ondersteuning voor jouw korte keten idee!
26-01-2024
Publicatie: Verhalen tussen grond & gezond
29-06-2023
De kracht van lokaal: Hoe jij kunt bijdragen aan de korte keten
29-03-2023
Korte keten: wat is het en waarom is het van belang?
20-01-2023
Hoe werkt de korte keten?
04-02-2023
Voordelen van de korte keten voor boeren
25-01-2023
Voordelen van de korte keten voor toekomstige generaties
04-02-2023